Belangrijke veranderingen VAR 2015

17. aug, 2014

Graag informeren wij u over een belangrijke wijziging in de VAR-verklaring voor 2015.

De VAR moet vanaf 1 januari 2015 worden aangevraagd via de website van de belastingdienst. Er komen 15 extra vragen specifiek over de relatie met de opdrachtgever. Die relatie wordt dus ten opzichte van de huidige werkwijze verder uitgeplozen. De VAR volgt direct via de digitale snelweg of na een paar dagen, via de traditionele post. Welke vorm dit krijgt, is nog niet bekend en hangt af van de technische mogelijkheden. De automatische voortzetting van de VAR komt te vervallen met ingang van 2015.

Eind 2014 zal iedere opdrachtnemer een VAR voor 2015 moeten aanvragen via de nieuwe webapplicatie. En dit zal tevens jaarlijks herhaald moeten worden. De 15 specifieke antwoorden over de arbeidsverhouding met de opdrachtgever zullen worden afgedrukt op de VAR. Let op. De opdrachtgever zal moeten onderzoeken of de 15 antwoorden juist zijn. Is dat niet het geval, dan verliest de VAR ten opzichte van deze opdrachtgever zijn vrijwarende werking. In de praktijk zal de toetsing van elke VAR-wuo voor de betrokkenen een administratieve lastenverzwaring met zich meebrengen. Bovendien zal de vrijwarende werking van de VAR-wuo niet meer onvoorwaardelijk zijn. Een flinke stap achteruit dus voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer.

Voor veel ZZP-ers is de VAR-wuo van groot belang. Bereidt u voor door bijvoorbeeld te zorgen voor meerdere opdrachtgevers. Laat zien dat u ‘zelfstandig’ werkt en dat u ondernemersrisico’s loopt (zoals debiteurenrisico en aansprakelijkheid).

De VAR zal vanaf 2015 minder snel zekerheid geven aan een opdrachtgever. Hij moet controleren of de opdrachtnemer bij de aanvraag wel de juiste antwoorden heeft gegeven. Bent u ZZP-er, dan moet u uw zelfstandigheid (zoals risico’s en meerdere opdrachtgevers) steeds beter kunnen aantonen.